Nieuws uit VS

Eerst en vooral gaat het niet zo goed met de populariteit van de president Bush. Zijn populariteit is tot een dieptepunt gedaald. Slechts 35% van de ondervraagden vindt dat Bush zijn werk nog goed doet. Dit bleek uit een peiling van de zender CBS, uitgevoerd van 30 oktober tot 1 november.

De richtlijnen aan de Amerikaanse soldaten in Irak en Afghanistan, waarin het gebruik van foltering toegelaten wordt op gevangenen, komen van het kabinet van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney.
Kolonel Laurence Wilkerson, kabinetschef onder de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft bekendgemaakt hij een reeks memo’s en richtlijnen heeft opgespoord, waarin het gebruik van foltering werd toegelaten. Het spoor leidde hem naar de medewerkers van Dick Cheney. “De richtlijnen waren dan wel voorzichtig opgesteld’, zo geeft Wilkerson toe, “maar ze gaven de mensen op het terrein niet minder vrijheid van handelen, wat in vele gevallen geleid heeft tot misbruik van gevangenen, ook in (de gevangenis van) Aboe Ghraib”.

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: